U – Z

 WITAMINA A (RETINOL)

Substancjami wykazującymi aktywność witaminy A są retinol i związki powstałe w wyniku jego utleniania – retinal i kwas retinowy. Pełną aktywność witaminy A wykazuje retinol, pozostałe dwa związki wykazują tylko częściową aktywność.

Retinol powstaje w organizmie z prowitaminy A (Beta-karoten). Kwas retinowy jest substancją odpowiedzialną za proliferację i stymulowanie procesów odnowy tkankowej.

Formą witaminy A stosowaną w preparatach kosmetycznych jest retinol i jego estry.

Ze względu na obecność wiązań podwójnych w strukturze cząstki, retinol jest substancją dość podatną na utlenianie. Związkami bardziej odpornymi na procesy utleniania są estry witaminy A – octan i palmitynian, substancje powszechnie stosowane w produktach kosmetycznych.

Z uwagi na swoje własności fizykochemiczne są to składniki wykazujące zdolność do penetracji naskórka. Wpływ retinolu na kondycję i funkcjonowanie skóry jest kompleksowy i wielokierunkowy. Witamina A działa na skórę:

  • normalizująco,
  • reguluje procesy związane z proliferacją i wzrostem naskórka,
  • jej obecność jest wyjątkowo istotna dla skóry starzejącej się ze względu na stymulację aktywności fibroblastów (co jest związane z procesem syntezy kolagenu) .

Wpływając na procesy wzrostu komórek w warstwie podstawnej witamina A aktywizuje odnowę komórkową i stymuluje metaboliczną aktywność skóry. Ze względu na swoje własności retinoidy znajdują obecnie zastosowanie w wielu preparatach kosmetycznych, a w szczególności w produktach przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, zmęczonej.

WITAMINA E

Termin stosowany względem substancji pochodzenia naturalnego – tokoferoli i tokotrienoli. Działanie witaminy E na organizm (w tym także i skórę) jest kompleksowe i wielokierunkowe. Wiadomo obecnie, że tokoferole wykazują znaczny wpływ na stan i funkcjonowanie bariery naskórkowej, a także że wpływają na procesy przebiegające głębszych warstwach naskórka i skórze właściwej.

Dzięki swojej wysokiej aktywności przeciwrodnikowej witamina E skutecznie neutralizuje szkodliwe dla skóry wolne rodniki, przekształcając się jednocześnie w nieszkodliwy rodnik tokoferylowy. Rodnik tokoferylowy może następnie zostać z pomocą witaminy C przekształcony do tokoferolu lub ulega on rozkładowi do innych nieszkodliwych związków. Wysoka aktywność przeciwrodnikowa witaminy E pozwala chronić lipidy cementu międzykomórkowego naskórka przed utlenianiem, co ma znaczny wpływ na funkcjonowanie skóry jako bariery. Tokoferole chronią fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych, a także – co bardzo istotne z kosmetycznego punktu widzenia – dzięki możliwości wbudowywania się w struktury lipidowe cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka mogą uzupełniać braki w tym obszarze.

Wpływając na barierowe własności warstwy rogowej witamina E chroni skórę przed nadmierną ucieczką wody, pośrednio przyczyniając się do wzrostu nawilżenia. Penetrując głębsze warstwy skóry witamina E wykazuje aktywność przeciwzapalną i przeciwpodrażnieniową, co związane jest m.in. z jej wpływem na procesy związane z uwalnianiem mediatorów stanów zapalnych. Jej aktywność przeciwrodnikowa pozwala także na ochronę ścian naczyń krwionośnych przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Zmniejszając ryzyko powstawania stanów zapalnych tokoferole i tokotrienole chronią pośrednio ściany naczyń włosowatych przed osłabieniem, odgrywając znaczną rolę w funkcjonowaniu mikrokrążenia skórnego.

Zastosowanie w kosmetyce znalazły wolne tokoferole i ich estry, a także tokotrienole. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym związki te łatwo penetrują warstwę rogową naskórka, co umożliwia im dotarcie to odpowiedniego obszaru skóry. Częstą formą witaminy E stosowaną w produktach kosmetycznych jest octan tokoferylu, związek charakteryzujący się większą odpornością na działanie promieniowania ultrafioletowego niż sam tokoferol. Ze względu na możliwość regeneracji rodnika tokoferylowego w kosmetykach obok witaminy E często stosuje się witaminę C.

WOLNE RODNIKI

Wolne rodniki to cząstki chemiczne zawierające niesparowany elektron, obdarzone wysoką energią i łatwo reagujące z innymi związkami chemicznymi. Mogą powstawać pod wpływem działania czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie ultrafioletowe i zanieczyszczenia występujące w środowisku, pamiętać jednak należy że powstają także w wyniku przemian metabolicznych.

Działanie wolnych rodników może powodować uszkodzenia w strukturze kwasów nukleinowych, białek i lipidów. W skórze te reaktywne cząstki mogą być przyczyną uszkodzeń lipidów cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka, a także spadku ilości fibroblastów, co ma bezpośredni wpływ na przebieg syntezy kolagenu.

Wolne rodniki mogą powodować depolimeryzację kwasu hialuronowego, dezaktywację niektórych enzymów, uszkodzenie struktur kolagenu i elastyny (co skutkuje spadkiem elastyczności i sprężystości skóry), a także zakłócać procesy związane z powstawaniem NMF. W ich obecności dochodzi do zaburzeń procesów wzrostu tkanki, zakłóceniu ulegają mechanizmy odbudowy i regulacji. Wszystko to sprawia, ze wolne rodniki są czynnikiem sprzyjającym pojawianiu się zmarszczek, wpływającym destrukcyjnie struktury skórne i będące przyczyną wielu zaburzeń w funkcjonowaniu skóry.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Najbliższe spotkanie Grupy Roboczej ds. Kosmetyków odbędzie się 1 czerwca 2020 r., w godz. 14.15 – 15:45.

W załączeniu znajdą Państwo projekt porządku obrad z uprzejmą prośbą o ewentualne Państwa uwagi/komentarze do dnia 26 maja 2020 r.

AKTUALNOŚCI

WIADOMOŚCI BRANŻOWE

Katarzyna Major

Katarzyna Major

– Starszy Specjalista ds. Legislacyjnych, absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Stypendystka Uniwersytetu w Kassel (Niemcy). Ukończyła podyplomowe studia z zakresu ochrony danych osobowych i informacji niejawnych. Doświadczenia zawodowe zdobywała pracując m.in. w wydawnictwie AGORA S.A. oraz w Ministerstwie Skarbu Państwa. Od 2012 r. pracownik Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego.

agnieszkasobkowiak

Agnieszka Sobkowiak

– Kierownik Komunikacji & PR, absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania UMK w Toruniu, podyplomowych studiów Polskiego i Europejskiego Prawa Spółek w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz London School of Public Relations. Wieloletnia dyrektor ds. PR w Grupie TZMO SA oraz konsultant z zakresu PR. W Polskim Stowarzyszeniu Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego od roku 2015.

Agata Jurek-Iwińska

Agata Jurek-Iwińska

– Specjalista do spraw Technicznych i Legislacyjnych Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego w obszarze środków biobójczych, aerozoli i kosmetyków. Absolwentka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej oraz Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej (specjalność: Technologia Związków Biologicznie Czynnych i Kosmetyków), związana z obszarem produktów biobójczych i kosmetyków.

Od 2011 r. współpracuje z Wyższą Szkołą Zawodową Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia poprzez prowadzenie zajęć laboratoryjnych w zakresie z chemii kosmetycznej. W latach 2014 – 2016 – pracownik merytoryczny w Wydziale Rejestracji Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.

beata kowalczyk

Beata Kowalczyk

– Kierownik do spraw Technicznych i Legislacyjnych, ekspert Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego w obszarze kosmetyków i aerozoli. Absolwentka Wydziału Chemii Akademii Podlaskiej, związana przez wiele lat z branżą chemiczną i medyczną. W latach 2009 – 2015 starszy specjalista w Wydziale Chemii i Farmacji, Departamentu Innowacji i Przemysłu Ministerstwa Gospodarki. Członek Korpusu Prezydencji Polskiej w Unii Europejskiej.

W latach 2010 – 2013 członek delegacji polskiej w pracach na forum ONZ nad Konwencją Minamata w sprawie rtęci. Przedstawiciel Polski w Komitecie ds. REACH, Stałym Komitecie ds. kosmetyków oraz Grupie roboczej ds. międzynarodowych aspektów środowiskowych (substancje niebezpieczne).

Katarzyna Żandarska

Katarzyna Żandarska

– Kierownik do spraw Technicznych i Legislacyjnych, ekspert Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego w obszarze środków czystości i biocydów. Absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej. Odpowiedzialna za prowadzenie Grupy Roboczej ds. Detergentów w Stowarzyszeniu i za współpracę z A.I.S.E.

Zajmuje się regulacjami dotyczącymi chemikaliów oraz ich praktycznymi implikacjami dla przemysłu, prowadzi doradztwo dla firm w tej kwestii. Zaangażowana w prowadzenie dobrowolnych inicjatyw przemysłu detergentowego, projektów paneuropejskich takich jak:

  • Przyjazna Czystość,
  • Charter 2010,
  • Pierz Mądrze. Mniej znaczy więcej!,
  • Trzymaj kapsułki poza zasięgiem dzieci (Keep Caps from Kids)

oraz w projekt Stowarzyszenia realizowany we współpracy z Biurem ds. Substancji Chemicznych – Czysty i Bezpieczny Dom, dotyczący wczesnoszkolnej edukacji dzieci na temat bezpiecznego stosowania środków czystości i zachowań proekologicznych w domu.

anna_oborska

dr inż. n. chem. Anna Oborska

– Dyrektor Generalny, Wiceprezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego. Odpowiedzialna za budowanie strategii i rozwój Stowarzyszenia, które od 1992 roku zrzesza przedsiębiorców branży kosmetycznej i detergentowej, dostawców surowców i dystrybutorów. Członek Zarządu Cosmetics Europe, członek Zarządu Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Mydeł, Detergentów i Środków Czystości ( A.I.S.E.). W latach 2013 – 2015 arbiter Komisji Etyki Reklamy, w latach 2015-2017 członek Zarządu Rady Reklamy. Reprezentant Stowarzyszenia w Europejskiej Federacji Aerozolowej (FEA).

Reprezentowała polski przemysł kosmetyczny w Grupie Roboczej ds. Kosmetyków przy Komisji Europejskiej, prezentując stanowiska i uwagi branży. Była ekspertem działających w Komisji Europejskiej grup roboczych ds. Oceny Bezpieczeństwa Kosmetyków i ds. Deklaracji Marketingowych. W roku 2016 ukończyła trzyletni kurs dotyczący oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych, organizowany przez niemieckie IKW/DGK. Reprezentuje branżę kosmetyczną i detergentową w relacjach z przedstawicielami administracji rządowej.

Z wykształcenia chemik – kosmetolog. Pracę doktorską dotyczącą transportu przeznaskórkowego składników czynnych zawartych w kosmetykach obroniła w 2003 roku. Wieloletni wykładowca akademicki z zakresu chemii kosmetycznej i farmakognozji. Jest członkiem rad programowych czasopism branżowych, autorką ponad 150 artykułów opublikowanych w kraju i za granicą oraz prelegentem na wielu konferencjach krajowych i międzynarodowych.