PSPKD wraz z innymi organizacjami reprezentującymi branżę kosmetyczną wyraziło swoje obawy dotyczące kryteriów zaproponowanych przez Indonezję w zakresie obowiązkowej certyfikacji halal.
Certyfikacja halal to szczegółowy i restrykcyjny proces potwierdzający zgodność produktu kosmetycznego z wymogami produkcji, pakowania i przechowywania obowiązującymi w świecie Islamu. W 2014 r. Indonezja przyjęła ustawę dotyczącą produktów halal tj. Halal Product Assurance Law (“Halal Law”), która od 17 października 2026 r. wymaga obowiązkowego certyfikatu halal dla produktów kosmetycznych w całym łańcuchu dostaw.
Wprawdzie przepisy wejdą w życie za 4 lata, niemniej branża kosmetyczna już teraz podejmuje działania zmierzające do zapewnienia, że opracowywane obecnie przez Indonezję przepisy wykonawcze nie będą generować w przyszłości barier w handlu.
Branża zwraca uwagę na:
- uwzględnienie unikalnych cech sektora kosmetycznego tj. przepisów w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa, czy też GMP podczas opracowywania wymagań dotyczących transportu, dystrybucji oraz czyszczenia wykorzystywanych w produkcji maszyn;
- możliwość przeprowadzania certyfikacji halal wyrobów gotowych i wymogów w zakresie transportu przez kompetentne międzynarodowe jednostki certyfikujące halal, posiadające swoje siedziby poza Indonezją;
- możliwość szkolenia i certyfikację międzynarodowych inspektorów halal poprzez akredytację odpowiednich instytucji oraz zezwolenie inspektorom halal na objęcie więcej niż jednego miejsca produkcji;
- ograniczenie wymagań w zakresie oznakowania dla produktów certyfikowanych do opracowanego przez władze Indonezji logo halal;
- opracowanie listy surowców, które nie wymagają certyfikacji halal.
Stanowisko dostępne w biurze PSPKD.