Tradycji stało się zadość. Tym razem spotkaliśmy się w nastrojowych piwnicach Hotelu Bellotto w Pałacu Prymasowskim w Warszawie. Anna Oborska – Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego – witając zgromadzonych gości powiedziała:
– To był rok pełen wyzwań, który już teraz możemy podsumować jako bardzo udany. W roku 2017 minęło 25 lat od powstania Stowarzyszenia, które – zakładane w roku 1992 przez kilka korporacji jest w roku 2017 organizacją reprezentującą ponad 100 firm: dużych, średnich a także tych najmniejszych.
Anna Oborska szczególne podziękowania skierowała do obecnych na sali przedstawicieli Ministerstwa Rozwoju oraz Inspekcji, których rzetelność i życzliwość jest w roboczych kontaktach dla Stowarzyszenia ogromnie ważna. Te dobre relacje stały się inspiracją dla hasła, pod którym Stowarzyszenie obchodziło w roku 2017 jubileusz:
25 lat aktywnego dialogu dla tworzenia lepszego prawa w Polsce i w Unii Europejskiej
Tradycyjnie ważnym elementem kolacji świątecznej Stowarzyszenia była niespodzianka: tym razem zaprosiliśmy gości do udziału w warsztatach zdobienia pierników. Poprowadził je Cukiernik Hotelu Bellotto, który po zakończeniu prac powiedział, że spośród uczestników mógłby wskazać kilka ponadprzeciętnych talentów.
Ponieważ te umiejętności mogą już wkrótce bardzo się Państwu przydać, osobom zainteresowanym przekazujemy przepis na pierniki Hotelu Bellotto:
Składniki
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 80 g miodu
- 5 g przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 2 g sody oczyszczonej
Przepis
40 g miodu podgrzać, dodać do mąki przesianej z sodą i przyprawą piernikową. Następnie dodać resztę miodu i jajka i na sam koniec – rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, schłodzić w logówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut.